Kebarangkalian hal-hal remeh-temeh yang berlaku di sekeliling kita pada hari ini, hari akan datang dan pada hari yang telah berlalu.. Pasti membawa seribu satu makna yang tersendiri.. Di situlah termaktub sebuah coret-coretan perjalanan hidup kita..

Kita melihat penderitaan hanya dari sisi negatifnya tanpa mahu melihat sisi positifnya dan selalu merasa rugi terhadap kekurangan yang kita miliki, namun kita tidak pernah merasa beruntung atas kelebihan yang kita miliki.

31 March 2011

Salam Persahabatan..



Miss Meen rindu dengan semua rakan yang Miss Meen kenal
Secara langsung & secara tidak langsung
^_^ malam ney m0de Miss Meen sentimental

30 March 2011

SERONOKNYA BERKAHWIN 10 OF 10 , USTAZ KAZIM



Wah !! Kagum kan ^_^
Terima Kasih Tuhan dalam kesukaran Engkau memberikan kemanisan

*Mr.S ^_^ ingat yer pesan Ustaz Kazim neyh ^_^ hihihi *

ll Tril0gi Cinta ll




Assalamualaikum Semua !!!
Salam Sejahtera Semua !!!

Wah sekarang neyh Miss Meen & Mama Miss Meen
Layan drama SUHAN pr0ducti0n penerbit dr Rosyam Noor
TRILOGI CINTA setiap AHAD, ISNIN dan SELASA
Jam 1000-1100 malam
TV 1


Wah drama neyh dari 3 buah n0vel bersambung
Hasil nukilan Sharifah Abu Salem
TAK SEINDAH MIMPI
TAK SEMANIS IMPIAN
TIADA LAGI MIMPI

Wah serius Miss Meen dah baca 3 buah n0vel neyh
Amat ser0n0k dan mantap sungguh hasil nukilan beliau
Watak2 dalam buku dan drama ini
Berjaya merealisasikan imiginasi Miss Meen selama ini ^_^
THUMB UP !!!

Fauziah Gous -- NorJinah
Rosyam Nor -- Razif
Siti Fazurina -- NorSeha
Yus Waisar -- Badrul
Amyza Adnan -- Salmi
Hasbi -- Shahrul

Miss Meen ney peminat kipas mati Incik Yus Waisar a.k.a Badrul
Suka sangat tgk dia dari dulu sebenarnya
Tapi dia kurang dikenali sbb dia pelak0n tambahan/kecil2 gitu ^_^
Hahah rasanya laaa kalu salah t0l0ng betulkan Miss Meen yer

Pertama kali tgk dia masa tue dia lak0nkan bad character
Dalam hati Miss Meen terdetik
Dia ney muka b0leh tahan tapi napalah 0rg amek jadi watak sampingan je
N0w 0n dia dah p0rpular Tahniahh Incik Yus Waisar ^_^


*Setiap perkara yang terjadi pasti ada hikmah tersembunyi cuma kita harus terima dgn redha dan bersedia*

28 March 2011

ll N0t T0 Be Pretend ll


Assalamualaikum Semua !!!
Salam Sejahtera Semua !!!

Hurm agak lewat k0t Miss Meen neyh
Nak c0mplain sikit laa pasal Koc untuk Wanita (KTM)
Semalam Ahad ..Miss Meen keluar bersama rakan
Miss Meen naik Koc Wanita neyh

Hurm Miss Meen masih hairan tahap gaban ney
Kenapa masih ada lagi LELAKI dalam K0c Wanita ney
Hell0 kalau Y0u All Semua MAK NYAH Miss Meen leh terima lagi
Sbb mereka mereka tuh tak gatal cuma s0ngsang je

Tapi Miss Meen memang tak b0leh terima ada LELAKI TULEN
Nampak sangat B***H nya !!!
Terutama kepada BUKAN WARGANEGARA MALAYSIA
Adusss mengambil kesempatan siut !!!! Geram betul !!!

Miss Meen memang akui K0c yang lain sempit dan himpit
Tetapi haruslah mengh0rmati hak KAMI dan bukan membuta tuli je
Kalau dah sedar menumpang kat K0c Wanita berkelakuan baik tidak apa
Ney ...ad0ii teng0k perempuan cantik tue sungguh BERNAFSU SERAKAH !!!
Maaf kalu kata2 Miss Meen kasar tetapi ini yang Miss Meen nampak 0key !!
Sampaikan rakan Miss Meen kata menakutkan betul muka BWM tue ..

0h Miss Meen amat meminta bantuan
Masyarakat MALAYSIA khususnya & kerajaan sangat2
Bantulah kami mencegah mereka mereka ney memasuki K0c Wanita
Ishh nak kata buta warna celik pulaa
Pandai pulak dress-up kacak kacak lagi tue

Miss Meen mmg amat berterima kasih kepada Kerajaan
Tetapi Miss Meen mengharapkan lagi memperketatkan undang2 ini
Ini kalau tak banteras lama2 fungsi K0c Wanita neyh akan hilang macam tue saja
Apa yang Miss Meen mintak kerjasama bersama ya

KEPADA KERAJAAN
-Seragamkan warna merah jambu ini dengan jelas lagi untuk semua tren bagi K0c Wanita
-Wujudkan sens0r atau alat bunyi keluli seperti kecemasan jika LELAKI masuk
-Wujudkan Pengawal ^_^ buley ?? D0uble payment t0k mereka !!!

*Bila keistimewaan diberi pasti ada saja yang mencemburi & bertindak untuk memecahkan keistimewaan itu*

26 March 2011

ll Mengetahui ll

ll m0de lagu _Cahaya Hati_by_Opick ll

Assalamualaikum Semua !!!
Salam Sejahtera Semua !!!

Tadi Miss Meen tgk m0vie Allahyarhamah Yasmin Ahmad - Muallaf
Bila men0nt0n filem ini amat ser0n0k
Mungkin ada scene yang mencuit hati Miss Meen ^_^
Walaupun perjalanan pergambaran filem ini sl0w mill0w
Ser0n0k jugak laa

Miss Meen terasa teruja bila adik SharifahAmani
Menyebut n0mb0r2 tertentu
Ada yang di kalangannya Juzzuk Al-Quran
Ada di kalangannya jugak verse Bible

Terkenang pula zaman Miss Meen praktikal
Lucu betul peristiwa semasa Miss Meen mendapat tempat praktikal
^_^ Tapi biarlah menjadi kenangan *malu bila teringat*
Hm Miss Meen mendapat tmpt praktikal di Petaling Jaya

Miss Meen menumpang sebentar di rumah Aunty Miss Meen
Tak malukan ^_^
Entahlah masa tue tak pikir semua tue
Yang Miss Meen ingat..Miss Meen memerlukan pertolongan sangat masa tue

Sepanjang menumpang di rumah Aunty Miss Meen
Aunty Miss Meen daftar satu kelas untuk Miss Meen
Katanya dia bayar cuma Miss Meen masuk je dalam kelas tue
Katanya lagi mengisi masa lapang di kala keb0sanan & di kala hujung minggu

Kelas yang Aunty Miss Meen daftarkan itu adalah
Kelas "Comparative Religions"
Rasanya tak salah Miss Meen di G0mbak
Ingat2 lupa Miss Meen

Pertama kali melangkah dalam kelas tue
Miss Meen agak malu tau!!
Mungkin tak pernah menghadiri majlis ilmu sendirian tanpa keluarga
Tapi Miss Meen bernaseb baik
Ada rakan serumah Aunty Miss Meen ikut serta & menemani Miss Meen
ALHAMDULILLAH ada jugak teman ..

Sebelum majlis ilmu ney bermula Miss Meen pandang sekeliling
Wah ramainya wanita bertudung labuh
Wah ramainya lelaki berjubah
Wah ramainya bawa Bible & Tafsiran Al-Quran
Miss Meen terpegun ...

Masa tue jugak ada je 0rg yang berpakaian seperti Miss Meen
Cuma Miss Meen ney kaget bila di kelilingi mereka2 *bukan tak suka yer!*
Dipendekkan cerita dalam majlis ilmu ini
Miss Meen belajar tentang perbezaan AGAMA ISLAM dgn agama yang lain

Dan di situ lah juga Miss Meen mengenal satu agama yang dianuti 0leh kawan Miss Meen
Iaitu Bahai ....
Dulu Miss Meen tertanya-tanya pada kawan Miss Meen tue
Apa beza agama dia dgn agama Hindu

Macam biasa kawan Miss Meen jawab
Hindu tak puasa panjang
Bhai puasa panjang sama macam k0rang
K0rang yang dia maksudkan kawan Miss Meen neyh adalah KITA -ISLAM

Nak dijadikan cerita bila kawan Miss Meen bertanya kepada Miss Meen
"Meen ceritalah pasal agama k0 kat aku"
"Meen apa beza k0 dgn aku ...k0 puasa..aku pun puasa..k0 raya..aku pun raya.."
"Sama ker kita ney"
Sejujurnya Miss Meen TERPAKU dan TERPEGUN lagi

Besarnya perjalanan Tuhan itu
Semasa Miss Meen dalam majlis ilmu ney
Fikiran Miss Meen aut0matik teringat pada kawan Miss Meen
Segala jawapan yang Miss Meen nak terjawab dalam majlis ilmu ney

Terima kasih kepada Tuhan kerana memberi Miss Meen kepada jawapan
Melalui Aunty Miss Meen
Bayangkan kalau Miss Meen tak menumpang di rumah Aunty Miss Meen
Bayangkan kalau Miss Meen tak mendapat tempat di Petaling Jaya
Agaknya jawapan itu tidak pernah terjawab mungkin?!!

Bila terkenang kawan Miss Meen tue lagi
Miss Meen sangat kasihan & sedih
Mungkin semasa dia bertanya tue dia dah jumpa sesuatu yang mengelirukan minda dia
Bila dia bertanya kepada Miss Meen
Miss Meen pula tidak teguh dalam menjawab jawapan dengan baik

Masa tue Miss Meen kurang pengajian & ketelitian di sekeliling Miss Meen
Terdetik seribu kesyukuran dalam hati bila kita mengetahui
Sesuatu kebesaran agama kita berbanding yang lain
Terasa diri ini dihargai ^_^
Terima kasih Tuhan

---Miss Meen amat terasa bila Miss Meen cuba berk0ngsi dengan seseorang tentang ilmu
---Yang Miss Meen dapat seseorang tue memperli Miss Meen
---Katanya Miss Meen begitu taksub dengan perbezaan itu
---B0h0nglah jika Miss Meen kata tak taksub.. Sebab Miss Meen sememangnya tak pernah
---Mempunyai kesempatan ini ... T_T Dan tidak pernah terpikir pun k0t ..
---Seseorang itu kata buat apa nak tgk Bible sedangkan Al-Quran pun tidak tahu maknanya
---Ya mmg Miss Meen akui ..Miss Meen cuma ingin berk0ngsi sep0t0ng dua ayat saja
---Bukan satu KITAB ...sbb Miss Meen rasa kita patut tahu ...sep0t0ng ayat tue ..Sbb berkait rapat

Panjang sungguh entry kali neyh
Mungkin Miss Meen ada m00d melayang k0t ingin menc0ret di sini ^_^
Mungkin bila men0nt0n MUALLAF tue mengimbas kembali ..Mungkin?!! ^_^
Terima Kasih Tuhan ^_^

*Apabila sese0rang ditimpa musibah kita enggan membantunya..Bantulah tanpa mengira agama bangsa dan negara..Jangan mempersenda penderitaan mereka ..kerana mereka DIPILIH di kalangan TERPILIH sebagai amaran & peringatan untuk kita*

Jom teng0k bl0g neyh jugak !!

24 March 2011

Salahkah Wanita Tak Tahu Memasak? | iluvislam.com + discover the beauty of islam

Salahkah Wanita Tak Tahu Memasak? | iluvislam.com + discover the beauty of islam

Jadinya perhatian para lelaki di luar sana
Andaikata kamu semua mahu kan wanita yang pandai memasak
Kami pun mahu se0rang pemuda yang teguh menjadi nakhoda kapal kami
Yakni Imam atau etua yang teguh dalam keluarga

Jadinya jangan memperkecil-kecilkan wanita yang tidak tahu memasak
Sebab asasnya sama seperti kam0 semua
Tahukah mendidik diri menjadi Imam yang sempurna?
Tak tahu kena laah belajar juga mcm kami
^_^

Says Peace N0 Wars !!!

* Tuhan itu maha ADIL dalam membahagikan sesuatu dan menntukan sesuatu*

23 March 2011

ll Sesawangnya ll

Assalamualaikum !!!
Salam Sejahtera Semua !!!

Hurm ... Miss Meen teng0k dunia sekarang bertambah menakutkan ..
Hari ney baca paper tergamam tgk pada tajuk paper tuh ..
Ishh macam2 sekarang kan
Pada pendapat Miss Meen tak salah jika kita hendak berkawan
Di laman sesawang Facebook, Twitter, dsb

Bila sesuatu perkara berlaku dengan buruknya
Pihak akhbar pasti akan menti0n
Berkenalan di bla bla bla
Terkena tipu di bla bla bla
Padahnya berkawan di bla bla bla

Oh Miss Meen amat meluat dan terlalu mel0ngkang tgk statement yang dinyatakan 0leh pihak akhbar ..
Masalahnya kat sini si mangsa yang tak pandai menilai 0rg sekeliling
Kalu kena manderem tuh Miss Meen paham laa gak
Ubat guna guna paling mungukss yang Miss Meen tak suke !!!

Jadinya bila 0rg2 veteren baca paper sudah 100% menyalahkan kami anak muda yang arif pasal Tech ney ..
C0nt0h terdekat Mama Miss Meen ^_^
Kikiki amat terasa hati tapi ser0n0k bila ada 0rg yang ambil tahu apa kegiatan kita
Terasa diri ini disayangi
Hihii ^_^

Okey st0p !!!
Dah meleret dah neyh ..
Jadinya terima kasih kepada pihak akhbar jugak
Kerana menyebarkan kebaikan dan keburukkan tech zaman ini
Dalam meluat dan terlalu mel0ngkang dgn statement pihak akhbar
Miss Meen amat bersyukur jauh dalam sudut hati Miss Meen
Bagi bukak sikit mata kami rakyat MALAYSIA !!!


*Asal niat di hati Ikhlas sudah pasti hasilnya Ikhlas senantiasa.. Mengh0rmati antara satu sama lain adalah tunggak perhubungan menjadi lebih akrab.. Kita manusia biasa yang sentiasa mengharapkan perhatian dari-Nya*

21 March 2011

ll Muffled ll

Assalamualaikum Semua !!!
Salam Sejahtera Semua !!!

Miss Meen dapat ph0necall dari Saleha 0mar
Ingatkan siapalah yang menelef0n ..rupanya teman jauh..
Eh tak jauh pun ..dari Ampang je ^_^
Dia bertanya Miss Meen tentang member2 yang belajar sama k0s dulu
Dia kata dia dah invite Miss Meen
Miss Meen pula kata bukan tak ingat tapi kena duduk telek dulu
Sebabnya mereka ney guna nama p0pular ..Bukan nama rasmi ^_^

Seperti hari ini Miss Meen membelek Gr0up yang dibuat khas 0leh bekas pensyarah Miss Meen
Hal ini disebabkan sahabat kami M0hd Redzuan Ishak, Pelatih PULAPOL telah meninggal dunia
Dia lah yang mencadangkan kepada pensyarah Miss Meen ney untuk mewujudkan alumni
Bila Miss Meen belek-belek p0st yang diberikan dalam wall ney
Hati Miss Meen terasa sebak dan sayu ...

Dan paling yang tak disangka pensyarah Miss Meen
Masih menyimpan semua nama dan bi0data kami
Amat terharu !!! Sebab jarang2 ada pensyarah sebegini ...
Ingat lagi pesanan dia .." Jgn potostat buku tue ..ilmu tak berkat nanti ..Nak beli"
Sekarang mana2 Miss Meen pergi Miss Meen ingat
Tapi kadang2 Miss Meen pun buat juga ^_^
Manusia kan mmg degil dan tegar

Oh m00d Miss Meen bertambah sayu
Bila lagu Sedetik Lebih alunan ANUAR ZAIn bermain di telinga
Terdetik dalam hati cepatnya masa berlalu
Cepatnya .. Pantasnya... R0mbaknya...
Sekelip mata saja pelbagai perkara b0leh berlaku

*Berhadapan dengan kehidupan ini kita mesti mempunyai hati yang cekal dan ketahanan yang kebal dalam sebarang kemungkinan kerana kita sendiri tidak pasti apa yang bakal menanti di hadapan kita*

20 March 2011

ll Abg Nuar ll

Assalamualaikum Semua !!!
Salam Sejahtera Semua !!!

Sekarang mel0di yang kerap bermain di MP3 Miss Meen adalah
Lagu Sedetik Lebih yang dinyanyikan 0leh Abg Nuar a.k.a A.N.U.A.R.Z.A.I.N
Semua 0rg dah sibuk dengan Ip0d5..Iph0ne5..Samsung Galaxy..
Tapi Miss Meen masih setia dengan MP3 S0ny dia
^_^ Apa mahu buat ..
Inilah MP3 yang pertama dibeli oleh Miss Meen
Terus je di pasaran Miss Meen serbu kat kedai beli
Tak tunggu pun harganya jatuh
Kikiki..

Dan kini tid0 malam Miss Meen pun ditemani oleh Abg Nuar
Upssss ...mel0di nyanyian Abg Nuar
Hihii.. bikin panas jee statement Miss Meen
Suara Abg Nuar berjaya membuatkan Miss Meen tid0 lena
Kikiki...

Bila tgk pada bait2 lirik ini
Amat menyentuh perasaan Miss Meen
Terima Kasih Tuhan kerana memberikan idea kepada Edry Abd Halim
Dengan ini kita sepatutnya lebih menghargai mereka yang ada di sekeliling kita
^_^ Sayangilah sementara masih ada ...

Okeylah meleret pula cel0teh Miss Meen ney
Selamat Mendengar dan menghayati yer ....

Sedetik Lebih
Ost Hikayat Mer0ng Mahawangsa
A.N.U.A.R.Z.A.I.N
Ciptaan Edry Abd Halim -KRU-

Setiap nafas yang dihembus
Setiap degupan jantung
Aku selalu memikirkanmu
Dalam sedar dibuai angan
Dalam tidur dan khayalan
Aku selalu memikirkanmu
Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang
Barulah terasa ku bernyawa

Kasihku ... Ku amat mencintai kamu
Kerana kau beri erti hidup
Ku akan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya
Di kala pennuh ketakutan dengan badai kehidupan
Ku bersyukur adanya kamu
Biarlah kehilangan semua yang dimiliki dunia
Asal masih adanya kamu

*Sentiasa Bersyukur atas kurniaan Tuhan ..kerana Dia lah yang Maha Mengetahui apa yang terbaik buat kita*

19 March 2011

ll Sebenarnya ll


Assalamualaikum Semua !!!
Salam Sejahtera Semua !!!

Yeah !! Miss Meen nak menggunakan pembuka kata yang itu lah
Hal ini disebabkan Miss Meen terkenang kepada rakan seperjuangan dulu
Yang dahulunyaa Miss Meen bekerja sementara sebagai GSTT
Yeah !!! Cikgu NHMY selalu memberikan pembuka kata ini dengan lantang
Semasa melangkah masuk ke BG kami

Rasa ser0n0k bila ada 0rg menyapa sebegitu
Pendek kata memeriahkan suasana
Dan sedap didengar ^_^
Sekarang Miss Meen pulak terkenang dengan em0si itu
Ser0n0k tau em0si itu ..Damai saja ...

Sekarang bila bersua muka jarang ada manusia nak memberikan pembuka kata itu
Termasuklah Miss Meen amat berat mulutnya
Bak kata Mama Miss Meen ..
" Ada jongkong emas kah dalam mulut tuh"
Miss Meen hanya tersenyum bila Mama Miss Meen tegur suatu masa dahulu

Sekarang Miss Meen pula yang terngiang ngiang suara Cikgu NHMY tue
Hai masa bila lagi lah nak mendengar lagi pembuka kata sebegitu kan
Bila 0rg menelef0n ... Miss Meen pun jarang mendapat pembuka kata sebegitu
Kecuali laa dgn Mr.S sah sah wajib dgn pembuka kata tue
Cuma Miss Meen saja yang alpha dan lupa nak mengucapkan kembali kepada Mr.S

Sedangkan 0rg yang tersalah telefon pun jarang memberikan pembuka kata ini
Apatah lagi 0rg yang sedang menjalankan bisnes Insurans dan Master Card lagi
^_^
Apa pun biarlah kita yang memulakan pembuka kata ini
M0ga m0ga 0rg lain pun akan turut serta

*Kata 0rg ...Kalu inginkan sesuatu yang datangnya baik pada kita..Kita hendaklah selalu memberikan sesuatu yang terbaik terlebih dahulu*

ll Penat ll


Assalamualaikum Semua !!!
Salam Sejahtera Semua !!!
Petang ini Miss Meen dah selesai separuh
Memunggah buku-buku, majalah-majalah
Untuk dipaparkan dalam rak baru
^_^

Amat penat juga la
Kiranya es0k pun kena buat lagi
Sebab tak mampu nak selesaikan sekaligus
Amat semput dan sesak nafas
^_^
Ding !! Adakah itu tandanya MALAS?
Mungkin .....

Sepanjang kebersihan & pemunggahan dilakukan
Miss Meen memakai mask muka
Sebab Miss Meen ada satu penyakit alahan hidung
Sepanjang penggunaan mask tu ..
Miss Meen tak da laa bersin sana sini
Hembus sana sini
Hihihi
^_^
Semuanya di bawah kawalan
Kikikiki ...

Ayah Miss Meen pula
Sibuk membetulkan almari
Bertukang sakan lah dia
Nanti malam k0mpem sakit pingang

Bagus dgn Ayah Miss Meen ni
Semuanya dia pakar merepair
Pendek kata kuranglah bajet pengeluaran sikit
Fuh !!! Ada ke baka macam ney lagi
^_^

0keylah selepas Asar mahu hantar Mama Miss Meen
Ke rumah Mak
Mama Miss Meen b0san duduk di rumah
^_^
Biasalaa 0rg veteran hiburannya lain
Bukan macam 0rg muda neyh
Kan kan kan
^_^

*Miss Meen*
*Adinda*
Hahhaa xnak guna Adinda ahh
Gedixx beben0r ...
Ahaakkzz ...
^_~

18 March 2011

ll Biarkan Mereka ll

Assalamualaikum Semua !!!
Malam neyh macam biasa
Adinda akan men0nt0n Drama TV3
Ustaz Amirul
^_^

Biarkan Mereka !!!
Mereka kata
Tak mainlaa tgk drama MELAYU neyh
Kurang sikit lah nak tgk drama MELAYU neyh
Tak ikutlaa jalan cerita drama MELAYU neyh
Besh ker drama MELAYU neyh

Ada Adinda kisah apa kata mereka
Kikiki ^_^
Uishh masih belajar menggunakan 'Adinda'
Asalkan Adinda tahu apa yang Adinda tgk

Bila mereka berkata tentang m0vie asing
Drama asing
Adinda lah 0rg yg agak kurang mengambil p0rt
^_^
Tgk dalam diam sudah lah kan
Buat apa nak cerita mendabik dada kita melayan sl0t itu sl0t ini kan

P/S : Carilah teman yang b0leh melayan kerenah kita ..Bukan sekadar mencari teman untuk menunjuk-nunjuk
^_^

ll Kami Ingin Belajar ll

Assalamualaikum !!!
Mulai saat ini panggilan AKU ditukar kepada ADINDA
Amat gedix kan tapi biarkan lah
Laman Adinda kan?
Hahah ... Aduhh gedixx nya !!
Takper Kami Ingin Belajar ..

Hari ini singgah ke rakan bl0g
Hari ini amat terharu bila baca sharing entry dia


Sesungguhnya Adinda pun mahu begitu
Melihat budaya masyarakat sekarang
Membuatkan Adinda berkira-kira ingin memajukan diri
^_^

J0m kita k0ngsi luahan WardinaSaffiya ini :

Dear Mama, Ummi, Mum, Ibu, Bonda...


I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off...


I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very important to keep this in mind:-


1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat


2)l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the suarau) - lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....ps:- kalau kena amik cuti ambillah - bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! "mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"


3)Selalu cerita how IMPORATAMT it is to solat..how Allah is watching us... how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat.....


4)Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)


5)kalau dia tinggal - DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.


Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat...i was loking for her..and guess what????

She was actually praying her Asar prayers...sorang je kat dalam surau tu....i wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi cakap".....cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia...now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!


And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!

I love you all!!! Good night.....


But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu...anak ketam tak boleh diajar berjalan terus...fahamkan?

ll Akhirnya Kami Bertukar ll

Assalamualaikum semua !!!
Salam Sejahtera semua !!!
Yeahh ...
Akhirnyaa bl0g ini sudah bertukar wajah
Atas sebab2 tertentu
Thanks t0 ;;

Kerana memberitahu bl0g adinda ini tidak dapat dibaca
^_^
Kikiki Adinda .... perghh ayat !!!

Walaupun backgr0und nyaa nampak suram
Tapi ini buat sementara waktu
Sementara mencari layout dan backgr0und yg sesuai

Terima kasih semua !!!
^_^

13 March 2011

:: B.O.D.O.H.S.O.M.B.O.N.G ::

Pikir ahhh !!!!
Cakap k0 dah laa kurang hajar
Pikir mcm tak kurang hajar kunun
Dgn 0rg len cakap punyer baik punyer!!!
Nak jaga air muka kunun
PIRAHHHHH
Perasan baik k0n0n
Kata 0rg tak sen0n0h !!!!
Barang sendiri tgklaaa sendiri !!!
Barang sendiri pun mcm BINGGUNG jee tak ingat !!!!
Barang sendiri nak baik2 je
Barang 0rg bukan nak t0l0ng jaga baik pun
Barang sendiri semua nak PERFECT
Dah ahhh mcm taik han*** ahh !!!
BUAT KEJE TAK TELITI !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hah !!!!
Mmg hati neyh tgh panas
Tgh nak marah !!!
Sbb 0rg mcm tuh !!!
IShhhhh makin melambak 0rg kat DUNIA mcm neyh makin cepat TUA aku !!!!

Kredit : Bila Tuhan turunkan satu musibah jgn pernah menyesal !!! Sbb semuanya berpunca dari kita sendiri !! Oh Ya Tuhan !!!!! AMpunkan aku !!!!! Marahnyaaa sangat hari ini !!!

09 March 2011

인순이 - 거위의 꿈(Insooni - Goose's Dream)Korean MV





Selamat Mendengar semua ^_^ I have A Dream !!!!

:: Saya Sedih Bila .. ::


I have a dream,
Even if I’m thrown away or ripped to shreds
Deep in my heart
I have a dream as precious as gem

If by chance, without a reason,
Somebody ridicules me behind my back
I should be patient
I would wait just for that day.

As you always worry,
You say that foolish dreams are poisonous.
Just like a book that tells us about the end of the world
There’s the reality that we can’t turn back already

Yes I have a dream.
I believe in that dream
Please watch over me
Standing in front of that cold wall called fate
I can firmly face it

One day I will pass over that wall
And be able to fly
As high as the sky
This heavy thing called life can’t tie me down
At the end of my life, on the other day that I can smile, let’s be together

Yes I have a dream.
I believe in that dream
Please watch over me
Standing in front of that cold wall called fate
I can firmly face it

One day I will pass over that wall
And be able to fly
As high as the sky
This heavy thing called life can’t tie me down
At the end of my life, on the other day that I can smile, let’s be together

Yes I, I have a dream
I believe in that dream.
Please watch over me
Standing in front of that cold wall called fate.
I can firmly face it

One day I will pass over that wall
And be able to fly
As high as the sky
This heavy thing called life can’t tie me down
At the end of my life, on the other day that I can smile, let’s be together

Klik di sini untuk mendengar ----> Dream of Goose

:: SMS Curang ::

Yeaaaahhh !!!!
Topik hangat di Wanita Hari Ini TV 3
Amat menyer0n0kkan
Aku suka ^_^

Oh ia berkisah tentang SMS yang diterima oleh pasangan sudah berkahwin
Pendek kata main belakang pasangan masing2 laa
Paling suka bila dengar k0men & hujan
Pakar Motivasi Dr. Tengku tuh

" Sebenarnya bukan kecanggihan teknologi kita punca penyebabnya"
"Kecanggihan teknologi itu hanya menyebabkan perkara itu menjadi untuk lebih cepat & pantas"
"Pokok pangkalnya bergantung kepada hati & keikhlasan kita dalam perhubungan"

Cewaaaahh .. Aku mmg setuju giler tuh
Ramai orang d0k salahkan IT
Contohnya macam BB, Facebook, SMS
Sebenarnya itulah adalah rangkaian awam -social networking
Benda alah tuh sama sekali tidak terlibat
Cumanya ia adalah pr0ses jee hihii =P
Sbb yg memberikan benda alah tuh nyawa ADALAH MANUSIA
Yang mempunyai perasaan dan akal fikran ...

Kalu manusia b0leh pikir bek punyer ... kompem takkan ada masalah mcm neyh
^_^
Bak kata Nora "Jangan cari pasal"

07 March 2011

:: C0me Back Again ::

Pernah satu ketika aku berada di sini
Tapi hanyalah sementara
Bukan terlalu lama masa aku kat sini

Sekarang Ia datang lagi
Dan aku pun mencuba naseb lagi
Tetapi kali ini berjauhan
Bukan yang berdekatan seperti suatu ketika dahulu

Pendek kata harus mencuba
Walaupun terpaksa ke Negeri China
Cewahhhh ....
Macam ter0r cakap MAndarin
Hahhahaa ....

Sem0ga dipermudahkan dalam segala urusan
DAri mula hingga lah ke akhirnya
Uh tabahkan lah hati ini

05 March 2011

:: Sembang Petang ::

W0ot ..
Sesudah selesai Mama & Ayah
G dgr ceramah di Masjid
Kami bergerak ke Tampin
Nak kata 0n da d0t tak jugak
Tapi lebih kurang laa k0t

Kami perlu pergi atas alasan ...
Kena buat baju thema Majlis Sepupu aku nanti
4 & 5 June 2011
Nak kata baju aku warna EMAS tak sangatlaa
Sebab Baju aku lebih kepada warna MERAH
Hihihi

Adakah aku melanggar theme?
Mungkin ...
Wh0 cares?? Hahhaa
Back t0 da basic

Sepanjang mengukur baju tuh
Ny0nya neyh asyik gelak jee bila bersembang dgn mak aku
Hahha .. yang tak b0leh blah tuh
Dia siap ajar lagi cara2 nak seksi
Hahaha ...

Biasalah bila baju ala-ala organza k0t
Jarangkan ...
Dia g cadangkan ...kat lengen tuh tak payahlaa d0uble kain
Fesyen mehh ...
Hahha ...
Ay00 Ny0nya .... Ini bikin ahh bagi baik
Kalu pakai tudung kena laa supan
Hihihi ...

Pas tuh singgah makan jap Meeh0n t0myam kat kedai
Pas tuh balik
0mak aiii Ayah bawak punya laaa F1
Aku mabuk ahh balik tuh
Hahha ...l0yaa beb!!!
Ishhhh ....naseb Mr.S kalu dgn aku tak bawak laju
Kikikii
Kalu dia s0rang tak kisah ler pesen aper dia nak bawak

Kredit :: Mr.S rendu kam0 !!! Tapi malas mahu mesej hihik ::

04 March 2011

:: Get Your Way ::

Fuhhhh ....
Tarik nafas ....
Hembus .....
Yup dunia sekarang macam2 b0leh berlaku
Dengan mereka yang terdekat lagi lah kan

Aku perasan satu benda neyh
@ Kalu kita baik dan rapat dengan sum0ne ...
@ Kita akan gaduh besar dgn dia satu masa nanti ...
Wah hebat betul kan dugaan Tuhan ..

Yelaa k0rang rapat dgn dia tetiba k0rang gaduh besar
Kan ujian bermakna tuh
Dari dulu lagi aku perasan hukum alam neyh
Hurm a big deal dgn nya
^_^

Dan paling aku tak suka
Bila k0rang gaduh dgn dia
Maknanya sedara sepapat teman rerapat yang kenal dia pun
Merangkap gaduh besar dengan k0rang
Hahhahaa
Funny death !!!

Agak tak matang tuh sebenarnya
Bila k0rang gaduh dgn dia
Gaduh haq mu jelaa
Jangan nak menghasut 0rg lain pun gaduh sama haq mu
Ishhh tak enak sungguh perangai lagu tuh

Bila kita bertindak sebagai 0rg tengah
Lagi lah haru biru !!
Kita pulak yang disangkakan mencurah minyak
Pendek kata memburukkan dia bagi pihak lawan ler
Adehh ..pemikiran senteng
Selalunya kalu ada 0rg mcm neyh
Dia laa sebenarnya yang paling banyak buat salah
Sebab kesalahan yang dia buat tuh merayau rayau atas kepala dia
Hahahhaa
Macam watak kartun laa pulak

Ishh ...kesan dan akibat nya
Pergaduhan yang meleret neyh
Menyebabkan ukhwah yang lain terganggu
Serba salah
Ishhh ... jahat sungguh manusia itu
Naseb k0 ciptaan Tuhan

Kalu k0 ciptaan Manusia
Sah sah laa aku g bakar k0
Hahaha
Kejam nyer !! Harus !!! Bila dia bersikap sebegitu
Tapi hanya JIKA DIA CIPTAAN MANUSIA
Maknanya TAK KAN PERNAH TERJADI LA KAN
Hehehe
AKu pun taklaa jadi KEJAM
hahaha

Upsss haruss st0p
Perangai meleret sudah kunjung tiba !!

:: For that Pers0n ::
Meminta Maaf lah andaikata tersalah perbuatan, bahasa dan kata
Bagi aku semua yang berlaku ini
Adalah peringatan dari kesalahan anda yang terdahulu
Hormati yang lebih TUA
Sayangi yang MUDA

Pegang pada prinsip ini pun
Insyallah kehidupan kita disayangi ramai
Aminnnnnnnnnn....

03 March 2011

:: Lucu Ah ::

My wall has been visited 2334 times.
Boy views: 980.
Girl views: 1354.

Check yours @: http://goo.gl/oeqPu
4 minutes ago via profilebuty · · · Dislike ·

:: Siapa Harus Disalahkan ::

N0mb0r 1087 ..
N0mb0r sebelumnya tue 1066
^_^
Berapa jaraknya?
Wah ...agak mengantuk menunggu giliran
Nak pasang mp3 kat telinga
Jiran sebelah tuh lagi besar k0t mp3 dia
Hihihi
Yelaa anak dia merenggek penat tunggu
Hihihi

Tabah je aku tunggu giliran tue
Kadang2 aku bukan marah kat pekerja bank tue
Tapi kat pelanggan ehh tuh
Hahha dah yang paling aku teng0k tak b0leh blah
Siap tanya pekerja tuh lama lagi ke dik
Cepat sikit ...
Hahaha ....
Ad0iii tue masalah k0 laa amek n0mb0r banyak
D0k tanya 0rg macam tue??

Dan aku tak suke nak tgk bila !!!
Pekerja 0pis tuh maki hamun bila ada 0rg bertanya
Hahaha ...
Stresss laa kunun ..kami yang menunggu lagi stresss
Dgn kaunter yang ada 10 tapi bukak hanya 2 ??
Hahhaa ..sapa yang patut mengamuk cik kak ?

Macam kat PUBLIC BANK 0k k0t
10 kaunter ada
10 kaunter tuh beroperasi ^_^
Yang aku tak paham neyh BSN neyh
10 kaunter ada 2 je yang bukak
MBB plak 5 kaunter ada
5 bukak
^_^

Hai BSN bilaa nak maju ney ^_^

01 March 2011

:: Selamat Tinggal DH ::

W0ot w0ot
H0ot h0ot
^_^
Huhu terasa sedih pula nak ucapkan selamat tinggal pada DH
Mana tak nya dah lama bersama sama kan kan
Walhal tak sampai pun setahun
Hihihihi
^_^

Apa-apa pun perjalanan bersama DH
Amat dihargai
Hihihi
^_^
DH banyak mengajar saya mengembangkan em0si & minda
Fuhhhh ...
Kena sabar yer ...

Kredit :: Mr.S saya suka sangat dgn Bunga Lily bukan Bunga R0se tau !!! ::
Nak yang mahal jee aku neyh =P